Користење на електронска пошта: Совети за родители

Користење на електронска пошта

 Придобивки

Возрасните и децата го користат овој начин за евтина комуникација со луѓето од целиот свет.

Можни ризици

  • Децата можат да си креираат акаунти на бесплатните веб сајтови и без дозвола од родителот:
  • Преку електронска пошта може да се добијат тн спам пораки. Индивидуалци или компании испраќаат вакви пораки со цел да ги наведат луѓето да ги посетуваат нивните веб сајтови. Но овие пораки може да содржат сексуални и други штетни информации. Исто така овие спам пораки може да содржат и вируси.
  • Испраќачите на пораките често се луѓе кои го кријат својот вистински идентите прикажувајќи се како некој друг: пријател, познајник, добро позната банка или компанија се со цел да добијат одредени лични и финансиски информации. Ова се нарекува фишинг.

Совети за минимизирање на потенцијалните ризици               

  • Разговарајте со вашите деца за молжните ризици. Кажете им на никој да не ја кажуваат својата лозинка;
  • Учете ги децата да не одговараат на  спам и пораки од лица кои не ги познаваат и да не одговараат на пораки со сексуална конотација;
  • Пријавете кај вашиот сервис за електронска пошта доколку вашето дете добива вознемирувачи електронски пораки;

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s