Размена на пораки во „реално време“: Совети за родители

Придобивки

Овие сервиси им овозможуваат на луѓето  разговарање во „реално време“. Овој начин им е посебно пристапен на децата кои користат кратенки во комуникацијата.

 

Можни ризици

  • Разменувањето пораки – (во реално време) се еден начин на заплашување, вознемирување и малтретирање на децата. На овој начин може да се наведат децата на сексуално експлицитен или било каков штетен разговор без предупредување;

Совети за минимизирање на потенцијалните ризици               

  • Советувајте ги децата да разговараат само со луѓе кои ги познаваат во реалниот живот;
  • Користете ги сигурносните протоколи со цел да се ограничи можноста за испраќање на пораки само од оние кои се во контактите на вашето дете. Кете му на детето да ги блокира оние кои не ги познава;
  • Осигурајте се дека на вашето дете му се познати овие сигурносни протоколи и дека знае како да блокира други луѓе;
  • Научете ги кратенките со кои се користат децата за во секое време да знаете со кого разговараат.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s