Мобилни телефони/ безжични уреди

Придобивки

 

Денес многу родители гледаат на мобилните телефони како уред кој им овозможува во секој момент да бидат во контакт со своето дете.

Можни ризици

  • Мобилните телефони им овозможуваат на децата да комуницираат со другите без контрола од родителите;
  • Некои деца ги користат мобилните телефони и другите безжични уреди за да прават сексуални експлицитни фотографии од самите себе или од другите и да испраќаат фотографии на другите. Кога еднаш овие фотографии ќе се испратат не постои начин да се сопрат и тие ќе циркулираат низ и да се препраќаат. Сликите поставени онлајн може да циркулираат бесконечно повредувајќи ја репутацијата на детето и може да бидат искористени од други;
  • Децата исто така може да поставуваат срамни фотографии од други во форма на „булинг“ – малтретирање;

 

Совети за минимизирање на потенцијалните ризици

  • Создадете правила и поставете граници за користење на мобилните телефони во смисла за што може да ги користат овие уреди и со кого да комуницираат;
  • Проверувајте ги записите на мобилните телефони за разговори со непознати броеви и разговори доцна во ноќта;
  • Научете ги децата да не го постираат бројот на својот мобилен телефон онлајн;
  • Разговарајте со своите деца за можните импликации за испраќање на свои сексуално експлицитни и провокативни слики;
  • За помалите деца добро е да се оневозможат интернетот , четот на мобилните телфони;

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s