Предлог активности за Неделата на информатиката

Почитувани!

logoВи благодариме што се вклучивте во активностите по повод Неделата на информатиката. Како активности подготвивме две игри кои можете да ги играте со учениците од 6 и 7 одделение.

1. QR предизвик

Во прилог ги добивате 10 QR кодови во кои се крие по едно прашање. Прашањата ги добивате во посебен документ. Кодовите испечатете ги и поставете ги низ училиштето. Учениците поделени во тимови нека ги пронајдат кодовите и одговорат прашањата кои се кријат зад нив. На крајот на неделата ги предаваат одговорите на сите прашања. Оној тим кој што ќе има најмногу точни одговори е победник/победници.
Кодовите може да ги преземете од тука.

6 одд
7 одд

2. Kahoot предизвик

Подготвивме два квиза на kahoot по едена за 6 и 7 одделение. Се планира и натпревар помеѓу училиштата кој би се организирал преку skype конференција. За точниот термин ќе се договориме откако сите училишта ќе ги завршат квизовите. Знаеме дека многу од вас работат во повеќе училишта и во различни смени затоа решивме да бидеме флексибилни и секој наставникк да ги заврши активностите во времето кога му одговара.

Линковите за квизовите ќе ги објавимте дополнително.

3. Денот за побезбеден интернет

На 7 февруари ќе се одбележи Денот за побезбеден интернет. Преведовме и објавивме две презентации со кои можете да го одбележите денот. Можете да ги преземете од нашиот сајт.

Сите активности сликајте ги и испратете ни да ги објавиме. Исто така ако користите twitter постирајте со тагот #Nedelanainformatikata

Се надеваме на успешна Недела на информатиката. Доколку нешто не е јасно слободно пишете ни.

Можете да искористите и некоја од нашите работилници поставени на линкот.

Активностите ќе се реализираат и како дел од активностите во проектот Stem Alliance.

Недела на информатиката

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s