Неделата на информатиката во ООУ „Кочо Рацин“ – Охрид

Во нашето училиште се одбележа НЕДЕЛАТА НА ИНФОРМАТИКАТА со реализирање на неколку активности. Со учениците од 5 то одделение се реализира предавање на тема: Ден за побезбеден Интернет 2018 .Учениците се запознаа со поимот Интернет, можности кои ги дава Интернет мрежата и сл. Се дискутираше со учениците што треба да се направи за да се чувствуваме безбедно на Интернет. Учениците активно учествуваа во дискусијата и научија како да се однесуваат на Интернет и како да постапат ако се најдат во некоја незгодна ситуација. Учениците пишуваа најразлични пораки во вид на
тема: Како да се заштитиме на Интернет односно Безбедно на Интернет.

Реализатор Виолета Петковска одделенски наставник ОУ Кочо Рацин Охрид

Advertisements
Categories: Активности, Ден за побезбеден интернет | Напишете коментар

Одбележување на светскиот ден за побезбеден Интернет во О.У „Гоце Делчев“ с.Стенче и О.У „Коста Рацин„- општина Брвеница, Тетово

По повод светскиот ден за побезбеден Интернет, кој годинава се одбележуваше на 06 Февруари, во нашето училиште беа реализирани повеќе работилници со учениците од седмо и осмо одделение. Целта на овие работилници беше да се поттикнат учениците на позитивна промена на Интернет. Уште од најмлада возраст да превземат контрола врз својата дигитална благосостојба и да ги истражат начините т.е можностите кои Интернетот им ги нуди на позитивен начин. Преку овие работилници учениците исто така се информираа како социјалните мрежи и целата онлајн заедница влијае врз нив, како да се справат со различни притисоци онлајн, да креираат позитивни пораки и споделуваат почит додека се на Интернет.

За таа цел учениците следеа презентација со содржини кои ги поттикнаа на дискусии за темата.

Потоа, учениците добија листови за размислување за конкретни ситуации од нивното секојдневие, кои требаа да ги обојат во соодветна боја во зависност од тоа какви чувства таа ситуација предизвикала кај нив. Кога сите беа готови, ги споредивме обоените шеми и видовме дека боите се поклопуваат кај различни ученици, што значи дека една ситуација која кај еден ученик предизвикува среќа истото го прави и кај повеќе други ученици. Сличен ефект имаше и со ситуацииите кои предизвикуваа тага и вознемиреност кај учениците. Заеднички заклучивме дека кога објавуваме нешто на Интернет секогаш треба да размислиме од своја гледна точка дали тоа не прави среќни или не растажува, зошто голема е веројатноста дека истото чувство ќе биде предизвикано и кај другите кои ќе ја прочитаат објавата.

Во следната активност на учениците им беа презентирани различни искази за кои имаа можност да гласаат со кревање рака, дали се вистинити или лажни, со што расчистивме многу дилеми во врска со објавувањата на социјалните мрежи. На крајот, секој ученик доби парче од една голема сложувалка со задача да напише какво добро дигитално дело ќе направи денес или како ќе го направи Интернетот подобро место за секој од нас да се чувствува убаво. Сите парчиња ги составивме во една голема сложувалка и заклучивме дека ако секој го направи своето добро дигитално дело, ако секој го исполни своето ветување, навистина ќе направиме позитивна промена  на Интернет.

Учениците од седмо одделение, дел од активностите ги реализираа со примена на ИКТ- како мултимедијални презентации каде имаа можност да ги поврзат знаењата од часот по Информатика, во дизајнирање на презентациите и поставување ефекти на анимација и преод на слајдови.

Учениците пак од осмо одделение, дел од советите за креирање и споделување почит на Интернет ги вметнаја во своите програми во Скреч- вежбајќи ги структурите за повторување на циклуси кои ги научија за време на часовите по Програмирање.

Сите активности се реализираа под раководство на наставникот по Информатика Лена Ѓеровска.

 

Categories: Активности, Ден за побезбеден интернет | Напишете коментар

Одбележан Денот за безбеден интернет во ОУ„Панајот Гиновски“ – Скопје

Одбележан денот за безбеден интернет во ОУ„Панајот Гиновски„ Нашето училиште и оваа година беше активно во одбележување на денот за безбеден интернет. Активностите ги заполнавме со интересни драматизации на следните теми: Создади, Поврзи и Сподели почит. Драматизациите ги подготвија учениците од IX-те одд, а ги одиграа пред учениците од петтите одделенија, кои подоцна подготвија пораки . За учениците од VI одд се реализираше работилница на тема “Create, connect and share respect: A better internet starts with you”.

Учениците од V одд на часовите проследија и презентација, а потоа ги подготвија пораките.

 

 

Работилница со родители

Како една од активностите кои се одржаа беше и работилницата со родителите. Учениците подготвија теми кои се интересни за нив, а на истоте разговараа, дебатира со родителите.

Categories: Активности, Ден за побезбеден интернет | Напишете коментар

Недела на информатиката во ООУ „Кирил и Методиј“ – Стајковци

Одбележан денот за безбеден интернет во ООУ„Кирил и Методиј„ -Стајковци И оваа година, како и претходните во нашето училиште спрведовме активности со кои го одбележавме Денот на безбеден интернет. Учениците од V одд, после презентацијата, подготвија пораки за безбеден интернет. Учениците од од VI одд реализираа работилница на тема “Create, connect and share respect: A better internet starts with you”.

 

 

 

 

Работилница со родители

Како една од активностите кои се одржаа беше и работилницата со родителите. Учениците подготвија теми кои се интересни за нив, а на истите разговараа, дебатира со родителите.

 

Categories: Активности, Ден за побезбеден интернет, Совети за родители | Напишете коментар

Одбележан Денот за побезбеден интернет о ООУ „Димитар Миладинов“ – Скопје

Во рамките на активностите за промовирање на информатиката, во ООУ „Димитар Миладинов“ Скопје, беше одбележан Денот на побезбеден Интернет. Презентација на тема „Креирај, сподели и поврзи се со почит“ беше извршена од страна на учениците од 4 б одд.. Истата побуди дискусија помеѓу учениците и изведување на заеднички заклучок дека за побезбеден Интернет секој треба да започне од самиот себе, да се однесува онлајн така како што сака останатите да се однесуваат со него! Исто така учениците од Активот на 4 одд., оваа учебна година учествуваа на манифестацијата ЕU COODE WEEK, со работилница „Програмирано движење – Роботи“

Одд. наст. Орданка Мицкова

Categories: Активности, Ден за побезбеден интернет | Напишете коментар

Побудување на интерес за програмирање преку игра

Во рамките на Неделата на информатиката во ООУ „Крсте Мисирков“ се реализираат различни активности кои имаат за цел да ги воведат учениците во основите на програмирањето. Користењето на различни приоди при изучување на програмирањето има за цел побудување на интересот и мотивацијата на учениците. Една од активностите е користење на игра со која се развива логичкото размислување и се прават првите чекори во креирање на програми.

Categories: Uncategorized | Напишете коментар

Одбележан Денот на побезбеден Интернет во ООУ „Крсте Мисирков“ Скопје

Во рамките на активностите за промовирање на информатиката, во ООУ „Крсте Мисирков“ Скопје, беше одбележан Денот на побезбеден Интернет. Презентација на тема „Креирај, сподели и поврзи се со почит“ беше извршена од страна на учениците од секцијата по информатика. Истата побуди дискусија помеѓу учениците и изведување на заеднички заклучок дека за побезбеден Интернет секој треба да започне од самиот себе, да се однесува онлајн така како што сака останатите да се однесуваат со него!

 

 

 

Categories: Uncategorized | Напишете коментар

Работилница за Micro:bit

Денес во ООУ „СТрашо Пинџур“ се одржа работилница со ученици од 6 – 9  одделение за користење и програмирање на micro:bit уредите. Учениците се запознаа со основите на микробитот како и начинот на кој се програмира. Следуваат нови работилници и изработки на нашите ученици.

Categories: Активности, недела на информатиката | Напишете коментар

Одбележан Денот за побезбеден интернет во ООУ „Страшо Пинџур“ – Неготино

Денес во ООУ „Страшо Пинџур“ – Неготино беше одбележан Денот за побезбеден интернет. Учениците од 6 одделение со наставничката по информатика Ѓорѓина Димова реализираа работилница на тема: „Креирај, поврзи се, сподели почит: Подобриот интернет започнува со тебе“.

Categories: Активности, Ден за побезбеден интернет | Напишете коментар

Недела на информатиката 2018

Неделата на информатиката за оваа година ги планира следните активности:

  • одбележување на Денот за побезбеден интернет 2018
  • активности за промовирање на програмирањето

За одбележување на Денот на побезбеден интернет можете да организирате предавање на тема „Подобриот интернет започнува со тебе“. За таа цел можете да ја искористите презентацијата која е во прилог на овој напис.

Исто така можете да искористите и едно од трите сценарија па преку играње на улоги да се зголеми свеста за побезбедно однесување на интернет.

Исто така ќе се реализираат и работилници за промовирање на програмирањето меѓу учениците. Доколку организирате ваков тип на работилници испратете ни извештај и слики со цел да ги споделиме со што повеќе училишта. Наш предлог е да се организираат Scratch работилници за учениците да изработат кратки програми и да се запознаат со основите на програмирањето. Доколку веќе работите ве охрабруваме да споделите.

Оние училишта кои работат со micro:bit уреди исто така може да се вклучат и да споделат со останатите како ги користат во наставата.

Минатата година Неделата на информатиката беше прогласена за најдобар настан за промовирање на СТЕМ во конкуренција од 280 настани во цела Европа на натпреварот All Stem – All Stars.

Прилози:

Презентација за Денот на побезбеден интернет   МК-Safer-Internet-Day-2018-Assembly-Presentation-for-11-14-year-olds

Сценарија:

Сценарио-1-CREATE Сценарио-2-CONNECT Сценарио-3-RESPECT

Categories: Активности, Ден за побезбеден интернет, недела на информатиката | Напишете коментар

Create a free website or blog at WordPress.com.