Недела на информатиката во ООУ „Страшо Пинџур“ – Неготино

Во рамки на Неделата на информатиката 2023 во нашето училиште се реализираа неколку активности.

Учениците од 5в одделение добија инструкции и шеми за активноста „Графички слики“ и ги правеа сликите по своја желба (избор на полиња и бои), а потоа го запишуваа кодот за секоја слика. На крајот од активноста секој ученик презентираше какви „графички слики“ направил.

Наставник: Јасмина Анѓелкова

Учениците од 6 одделение дискутираа на тема „Каков онлајн пријател си ти?“. На Денот на побезбеден интернет учениците од 6 одделение подготвија и реализираа две работилници. Првата на тема кодирање – Кодирај го своето име ја реализираа со учениците од 4 одделение, а втората на тема – Ден за побезбеден интернет со учениците од 5 одделение. Во тек е и натпревар Потрага по богатството во кој учениците се натпреваруваат кој најбрзо и најточно ќе ги реши загатките кои се кријат зад QR кодовите поставени низ училиштето.

Наставник: Ѓорѓина Димова.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: